top of page

2007/2008
my FLESH/MY blood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Jan Decorte & Compagnie Lodewijk/Louis
Spel: Yves de Pauw, Iris Van Cauwenbergh & Dominique Van Malder
Vormgeving: Leen Persoons
Coaching: Jan Geers
Productieleiding: Maarten Naessens
Met dank aan: Chris Carlier, Kringwinkel Antwerpen, Karla Verlie
Met bijzondere dank aan: Miezan Millecam
Productie : Compagnie Lodewijk/Louis & CcBe Berchem
Met steun van de Vlaamse Gemeenschap en Stad Antwerpen

Première 12 oktober 2008: De Vrede /CcBe Antwerpen

 

 

Hoe dicht liggen wreedheid en liefde bij elkaar?

Compagnie Lodewijk/Louis loodst u binnen in de intimiteit van een familie. Een familie met een geschiedenis waarin slechts één constante zit: de vlucht.
Vluchten uit de onvoorwaardelijke liefde wegens te verstikkend, te beklemmend.

Hun uitweg is de droom.
Wanneer de liefde ook de dromen binnensluipt, worden ze algauw nachtmerries.

my FLESH-MY blood is een bizarre trip naar de onderbuik van familieliefde.


 

Wouter Hillaert in De Morgen:
“Nieuwe teksten met een verrassende plot zie je nog zelden, en zeker niet als er zoveel in mee resoneert: binnen het pompeuze absurdisme van rauwe B-films ook veel duistere psychologie.

Voor de moederfiguur uit my_FLESH-MY_blood klinkt zelfs ‘tang’ te vriendelijk. In haar negligé lijkt ze lichtiznnig, maar tegen haar volwassen jongens Kurt en Thierry is ze staalhard. Elke tegenpruttel van hun kant wordt gesmoord met een klap, hoe ziekelijk en venijnig haar eisen ook zijn. “Kurt, laat nog eens uw geslacht zien!” Haar jongens zijn niet minder beschadigd. En dan duikt ook het schichtige zusje Peggy op: dikke bril, grote tragedie.

Hoe de vork precies in de steel zit in deze familie blijft lang vaag als in een thriller. Enkel af en toe, bijna tussen neus en lippen, wordt nieuwe informatie gedropt. Vader blijkt er niet meer te zijn, ‘uit een boom op een riek gevallen’.

Daar opent zich in de tekst (op basis van een nooit opgevoerd stuk van Jan Decorte uit 1978) het patroon van klassiekers als de Oresteia en Hamlet, over de oeropstand van kinderen tegen hun ouders. My_FLESH-MY_blood blijkt uiteindelijk één grote repetitie voor de afrekening met de moeder. Al zet het lichtjes geniale einde alles weer op losse schroeven.”

Roger Arteel in Theatermaggezien:
“In het familiedrama My Flesh - My Blood staat de dominerende moeder centraal. De twee zonen, zeer verschillend van elkaar, en de spanning in hun relatie tot hun mama, maken het stuk tot wat het is: kolder vanuit het zuur opbreken van een onverteerd verleden dat resulteert in een hoogst bizarre droom, een nachtmerrie zeg maar. Liefde en haat zijn nauwelijks door een folieke gescheiden. Een delicate opdracht met vele valkuilen. De jonge Compagnie Lodewijk/Louis weet ze onweerstaanbaar hilarisch te ontwijken.

Yves De Pauw, Iris Van Cauwenbergh en gastacteur Dominique Van Malder vertolken verschillende rollen, nemen elkaars rol of tekst over, zorgen dus voor een wirwar van draden en voor een carrousel van bewegingen. Het is vooral de timing tussen de ogenblikken van realiteit en deze van wensdroom, van spel en spel in het spel, die zo juist zit. Geregeld wordt het publiek op het verkeerde been gezet, terwijl de spanning onafgebroken stijgt.

Telkens ook zorgen gefingeerde onderbrekingen en het geklungel met een camera om van het “drama” een souvenir te hebben er voor, dat de voorstelling voortdurend hilarisch blijft. Duidelijk weet Compagnie Lodewijk/Louis hoe ver ze mogen gaan in hun humor om nog te verrassen.”

 

bottom of page